Promyšlená kuchyně

Než se pustíte do zařizování nové kuchyně, měli byste si důkladně promyslet několik důležitých otázek, týkajících se budoucích činností v tomto nejnamáhavějším prostoru v bytě. Odpovědi vám pomohou lépe se zorientovat ve finálním uspořádání celé plochy.

Ujasněte si

V první řadě by to měl být účel kuchyně. I když si teď právě nejspíš říkáte, že účel kuchyně je jasný – bude se v ní vařit. Jenže to není tak úplně celé, protože v kuchyni se dá dělat i spousta dalších věcí, posedět s přáteli, pracovat, psát s dětmi úkoly apod. Je důležité si  také uvědomit, kdo bude v kuchyni vařit pravidelně, zda levák nebo pravák. Rozhodněte se, zda budete v kuchyni jíst, anebo vytvoříte samostatný jídelní kout. Všímejte si rovněž osazení dveří, oken a typu místnosti. To všechno má vliv na uspořádání kuchyňských skříněk, dřezu, varného centra a dalšího vybavení.

Zóny v kuchyni

 TOM3299

Kuchyně se obecně rozděluje na několik zón vymezujících jednotlivé pracovní činnosti při přípravě pokrmů. Patří sem úložný prostor, odkládací prostor, mycí a varné centrum, pracovní zóna. Aby bylo jejich uspořádání praktické, zkuste si představit celý proces vaření od chvíle, kdy donesete nákup. Ten nejdřív odložíte na pracovní plochu u spíže, lednice nebo jiné potravinové skříňky a následně uklidíte. Než se pustíte do vaření, musíte vyndat potraviny na pracovní plochu mezi úložný prostor a mycí centrum. Hlavní pracovní plocha by se měla nacházet mezi dřezem a varnou deskou. Za varným centrem následuje menší pracovní plocha, kam si můžete připravit talíře pro servírování jídel.

Nenamáhejte se víc, než musíte

Kuchyně ve tvaru písmene L nebo U šetří vaše nohy. Přesněji řečeno, nenaběháte se v ní víc, než je třeba. Pokud ji doplníte barovým pultem, získáte další pracovní nebo odkládací prostor. Mějte na paměti, že volná plocha mezi pultem a linkou by měla činit alespoň metr, aby v ní mohli projít dva lidé najednou. 

Počet nábytkových skříněk, horních i dolních, by měl odpovídat tomu, kolik věcí obvykle skladujete v kuchyni, a to nejenom nádobí, ale i potravin. Práce se skříňkami by pro vás neměla být namáhavá. To znamená, že do horních skříněk byste měli pohodlně vidět a najít v nich vše, co potřebujete, aniž byste si museli stoupat na špičky nebo brát židli apod. Spodní skříňky by se naopak měly lehce otvírat a zavírat a jejich vnitřní vybavení by mělo být uzpůsobeno snadné manipulaci s nádobím.